A pocs dies de Sant Jordi, ens atrevim a fer una recomanació dels 6 llibres de capçalera que un bon amant dels formatges hauria de tenir i, sobretot llegir i consultar.

‘Els 50 millors formatges de Catalunya’ de Laia Pont i Natàlia Nicolau. Editorial Cossetània.
Amb unes fotografies que fan salivera, el llibre és entre una guia de formatges i un manual amb les nocions bàsiques sobre aquest món. I estan organitzats d’una forma molt curiosa i poc habitual: els històrics, els salvatges, les petites joies, els majestuosos i els rebels. Aquest llibre ens demostra que el sector formatger a Catalunya s’ha impulsat darrerament i que comptem amb formatges de gran qualitat al nostre país. A més, just fa uns mesos acaben de publicar el llibre ‘Els 50 millors formatges del Pirineu’.

‘Todo sobre el Queso’ de Fiona Beckett. Editorial RBA
Beckett és una reconeguda periodista de gastronomia del Regne Unit, experta en buscar les millors harmonies entre el menjar i el beure i escriu regularment al The Times, Decanter, entre d’altres. Aquest llibre és tota una guia sobre els tipus de formatges, els seus usos i la versatilitat que té el formatge, que pot ser present en qualsevol tipus de menjar.

‘El libro del queso. La mejor selección’ de Juliet Harbutt. Editorial Hermann Blue
És l’enciclopèdia dels formatges escrit per una de les màximes autoritats del món del formatge. Una autèntica obra de referència amb fitxes de més de 750 formatges, organitzats per zones i regions. Conté també amb notes de tast, recomanacions, informació històrica. Un imprescindible pels apassionats de la gastronomia i el formatge.

‘Quesos franceses. Manuales de Gastronomía’ de Randolph Hodgson. Editorial Omega
De tots és sabut que França és el país rei dels formatges. I, per tant, tot bon amant dels formatges ha de conèixer què s’hi fa. Aquest llibre és un manual il·lustrat, amb 350 formatges de diferents regions de França.

‘Cheese Primer’ de Stephen Jenkins. Workman Publishing
El llibre és en anglès (així alhora practiquem l’idioma). Jenkins, de Nova York, es dedica a la importació de formatges als Estats Units i s’ha convertit en una referència allà. Després de viatjar per tot el món i descobrir diferents regions productores de formatge, botigues especialitzades, restaurants, etc, ha escrit aquest llibre on explica tots els seus secrets.

‘Atlas ilustrado de Quesos de España’ d’Enric Balasch. Editorial Susaeta.
Espanya també és un país amb formatges molt importants i coneguts arreu, com el Cabrales o el Manchego. Però, a part d’aquests dos, hi ha tot un panorama molt interessant per descobrir. Amb aquest manual ens podem fer una idea sobre els formatges d’Espanya, organitzats per regions.