Fa uns dies, una bona amiga ens va enviar aquest missatge: “heu sentit a parlar del concepte “hygge”? És una paraula danesa que defineix el benestar, gaudir de petites coses però amb gust…  i una de les imatges que em venen al cap per definir-la és una taula de formatges Xerigots i una copa de vi amb bona companyia“.

Doncs sí, havíem sentit a parlar d’aquest concepte. De fet, diuen que si Dinamarca és el país més feliç del món és gràcies al hygge, una paraula amb un significat que s’ha
d’experimentar més que no pas explicar. És aquella sensació que tens quan estàs en bona companyia al sofà de casa, o quan comparteixes un bon dinar o sopar amb els amics, o, perquè no, degustant uns formatges amb una copa de vi.

No sé si heu vingut mai en alguna de les activitats que fem a l’Obrador, on ens apleguem més d’una vintena de persones al voltant d’una taula davant de cinc vins i una quinzena de formatges. Parelles, colles d’amics, família, persones de diferents punts de Catalunya, que no es coneixen entre elles, però que al cap de dues hores, ja són conegudes. Conversen, riuen, alguns d’intercanvien telèfons… És al·lucinant, es produeix una màgia especial, això deu ser el ‘hygge’.

El vi ajuda, el formatge també (que diuen que és addictiu com una droga), però també que les persones, quan estem a gust deixem anar endorfines i ens trobem més guapos, més simpàtics, més agradables. Ens mostrem tal i com som. I crec que això és el que passa en algunes de les activitats que fem, tan a l’Obrador, com a la botiga de Vilafranca. Nosaltres només posem l’entorn, la matèria. La màgia, el ‘hygge’, el poseu vosaltres.

Hi ha un llibre que ens l’anotem a la llista perquè ens el llegirem: “Hygee. La felicitat de les petites coses“. El seu autor, Meik Wikking, que dirigeix l’Institut d’Investigació de la Felicitat de Copenhaguen (que bonica que deu ser la seva feina! I fa poc en van parlar a La Vanguardia), se centra en l’estudi del benestar i la qualitat de vida, i es dedica a esbrinar els motius de la màgia que té la vida danesa. En aquest llibre exposa quines són les claus del hygge i com el podem aplicar al nostre dia a dia. Des de triar la il·luminació adequada fins a organitzar un sopar festiu. Consells i idees per ser més feliç.

I us deixem aquí un petit vídeo… Jutgeu vosaltres mateixos si hi ha ‘hygge’ o no, en aquest ambient: