Aquests són els formatges que trobareu a la Selecció del Mes d’abril:
TAULA DE FORMATGES CAT
- Timbal de cabra
Llet pasteuritzada de cabra, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). De pell suau i delicada. En boca és molt cremós, amb un toc caprí molt elegant i tocs d’avellana i altres fruits secs.
- Madurat de vaca amb cervesa
Elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca, a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Formatge madurat, i amb pell rentada amb cervesa artesana. Regust a llúpul i elegant en boca.
- Olost amb ratafia
Llet crua de vaca, elaborat a Olost (Lluçanès, Barcelona). Escorça rentada amb ratafia, que li aporta un toc aromàtic intens. De pasta semidura, és cremós en boca i la ratafia li dóna un gust dolcenc, afruitat i d’herbes.
- Serrat
De llet crua d’ovella, de La Torre de L’Espanyol (Ribera d’Ebre). De pasta premsada i curada, aroma afruitat, en boca és sec, amb un toc dolcenc i molt gustós.
- Blau cremós de cabra
Formatge blau de llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Formatge semitou, gust caprí i moderadament intens, equilibrat i cremós en boca.
TAULA DENOMINACIÓ D’ORIGEN
1- Maó Semi
Llet crua de vaca, amb pasta premsada no cuita. Té DOP. Té una maduració d’entre 3 i 6 mesos, que la fa a Es Mercadal (Menorca), i s’acaba d’afinar als cups de Xerigots. Gust intens i reconeixible.
2- Payoyo
De llet crua de cabra de la raça payoya, de coagulació enzimàtica i de color palla fosc, suau al paladar, amb gust intens i de maduració mínima de 105 dies. Elaborat a la Sierra de Grazalema (Cadis).
3- Idiazábal
Elaborat a Euskadi i a Navarra, integrament amb llet d’ovella de les races Latxa i Carranzana. És un formatge gras amb una maduració mínima, premsat i no cuit. Gust intens, té una mica de picant i salinitat és mitjana.
4- Curat Ovella DO
Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.
5- Cabrales
Formatge blau que s’elabora a Astúries amb llet crua de vaca o amb barreja de dos o tres tipus de llet: vaca, cabra o ovella. Quasi no té pell, té una forma untuosa i tova similar a la de l’interior. Molt intens i persistent.
Alguns consells abans del seu consum:
- Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
- A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
- Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
- Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Timbal de cabra, Maó semi, Madurat de vaca amb cervesa, Olost amb ratafia, Payoyo, Idiazábal, Curat ovella DO, Serrat, Blau cremós de cabra i Cabrales
- Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.