Els formatges de la selecció d’abril

1 d'abril de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció d’abril

Aquests són els formatges que trobareu a la Selecció del Mes d’abril:

TAULA DE FORMATGES CAT

  • Timbal de cabra

Llet pasteuritzada de cabra, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). De pell suau i delicada. En boca és molt cremós, amb un toc caprí molt elegant i tocs d’avellana i altres fruits secs.

  • Madurat de vaca amb cervesa

Elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca, a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Formatge madurat, i amb pell rentada amb cervesa artesana. Regust a llúpul i elegant en boca.

  • Olost amb ratafia

Llet crua de vaca, elaborat a Olost (Lluçanès, Barcelona). Escorça rentada amb ratafia, que li aporta un toc aromàtic intens. De pasta semidura, és cremós en boca i la ratafia li dóna un gust dolcenc, afruitat i d’herbes.

  • Serrat

De llet crua d’ovella, de La Torre de L’Espanyol (Ribera d’Ebre). De pasta premsada i curada, aroma afruitat, en boca és sec, amb un toc dolcenc i molt gustós.

  • Blau cremós de cabra

Formatge blau de llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Formatge semitou, gust caprí i moderadament intens,  equilibrat i cremós en boca.

TAULA DENOMINACIÓ D’ORIGEN

1- Maó Semi

Llet crua de vaca, amb pasta premsada no cuita. Té DOP. Té una maduració d’entre 3 i 6 mesos, que la fa a Es Mercadal (Menorca), i s’acaba d’afinar als cups de Xerigots. Gust intens i reconeixible.

2- Payoyo

De llet crua de cabra de la raça payoya, de coagulació enzimàtica i de color palla fosc, suau al paladar, amb gust intens i de maduració mínima de 105 dies. Elaborat a la Sierra de Grazalema (Cadis).

3- Idiazábal

Elaborat a Euskadi i a Navarra, integrament amb llet d’ovella de les races Latxa i Carranzana. És un formatge gras amb una maduració mínima, premsat i no cuit. Gust intens, té una mica de picant i salinitat és mitjana.

4- Curat Ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

5- Cabrales

Formatge blau que s’elabora a Astúries amb llet crua de vaca o amb barreja de dos o tres tipus de llet: vaca, cabra o ovella. Quasi no té pell, té una forma untuosa i tova similar a la de l’interior. Molt intens i persistent.

 

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Timbal de cabra, Maó semi, Madurat de vaca amb cervesa, Olost amb ratafia, Payoyo, Idiazábal, Curat ovella DO, Serrat, Blau cremós de cabra i Cabrales
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

 

La podeu comprar aquí.