30 de novembre de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció de desembre

TAULA FRANCESOS

  1. 1. Brie cremier

Llet  pasteuritzada de vaca, elaborat a la Vall del Marne (Îlle-de-France, França). Formatge de pasta tova i amb una pell fina i de color blanc. D’aroma afruitat, a sotabosc i a nous. El gust resulta més suau i molt equilibrat.

2. Munster

Llet pasteuritzada de vaca, s’elabora a Alsàcia (França). De pasta tova i pell rentada. La seva textura resulta suau, es semi tou i de color groc fosc. Té un olor penetrant i intens però de gust és suau.

 

3. Morbier

Elaborat amb llet crua de vaca. Formatge amb DOP pròpia del Jura (Franche-Comté, França). Es caracteritza per la capa de carbó vegetal que separa el formatge en dues meitats.

4. Comté 7 mesos

De llet crua de vaca, amb DOP pròpia de la regió del Franche-Comté (França). De gust ric i variat, amb aromes florals i sabors a fruita a l’estiu i nous a l’hivern. D’una maduració mínima de 7 mesos.

5. Tomme de Savoia

Elaborat amb llet crua de vaca. De la regió histórica de Savoia (França). És ric i cremós, de pasta blanca i superficie blavosa.

 

 

TAULA INTENSA

  1. Normanville

De llet crua de vaca, elaborat a la Normandia (França). Formatge de pasta tova i pell florida blanca. Intens aroma a ferments, sotabosc i bolets. En boca és equilibrat, cremós i molt saborós.

  1. Ovella Pell rentada

De llet crua d’ovella, elaborat a San Javier (Regió de Múrcia). Formatge de pell rentada, que li aporta un color rosat i un aroma moderadament intens. Tendre d’aspecte, i en boca és cremós, equilibrat i amb toc salat.

 

 

  1. Madurat de vaca amb cervesa

Elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca, a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Formatge madurat, i amb pell rentada amb cervesa artesana. Regust a llúpul i elegant en boca. Conté gluten.

  1. Blau Valdeón

Formatge blau elaborat amb llet de vaca i cabra del Vall d’Ardón (León). Escorça rugosa i irregular, de tons grisos foscos i amb petites taques vermelles i blaves. La pasta té una textura tova i de color groc pàl·lid. Intens i saborós.

 

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Brie Cremier, Normanville, Munster, Ovella Pell Rentada, Morbier, Comté 7 mesos, Madurat de vaca amb cervesa, Tomme de Savoia i Blau Valdeón.
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.