Els formatges de la selecció de febrer

29 de gener de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció de febrer

Com veuràs, tens dues seleccions de formatges, t’expliquem quins són i l’ordre ideal per degustar-los:

 

TAULA DE FORMATGES ATREVITS

1. Camembert

Llet crua de vaca, elaborat a la Normandia (França). Pell intensa i amb un procés de producció molt tradicional. Un aroma pur i pronunciat amb un toc de bolets, cremós i complex, amb notes de herba fresca.

2. Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

3. Rodó cendrat

Formatge de llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Vacarisses (Vallès Occidental). Pasta tova i pell cendrada, cremós en boca i amb un intens aroma i gust caprins.

 4. Belga amb Mostassa

Llet pasteuritzada de vaca , produït a Bèlgica. Cremós en boca i amb un curiós gust que li aporten els grans de mostassa torrada.

 5. Pecorino Moliterno al tartufo

Llet pasteuritzada d’ovella, elaborat a Sardenya (Itàlia). Una vegada és semi curat se li afegeixen vetes de tòfona negra juntament amb l’oli. El contrast entre els aromes i gustos làctics i els que proporcionen la pròpia trufa és molt acusat. És un formatge festiu, elegant i especial.

6. Blau del Nét

De llet d’ovella, elaborat al Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell). Té una maduració de dos mesos i una textura lleugerament trencadissa. En boca és cremós molt gustós i d’intensitat moderada.

 

TAULA DE FORMATGES TRADICIONALS CATALANS

1. Flor de Neu

De llet crua de vaca, elaborat a Ripoll (Ripollès). Madurant durant quatre setmanes. La seva aparença és com una flor. De pell i pasta blanca, es fon a la boca, amb un gust peculiar, poc salat i un toc làctic.

2. Timbal de cabra

Elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Tendre i cremós, amb característic aroma caprí i gust equilibrat i saborós.

 3. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Elaborat a Borredà (Berguedà). Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.

4. Serrat Berguedà

De llet crua d’ovella i madurat durant quatre mesos, elaborat a Borredà (Berguedà). Presenta una pell natural dura, seca i lleugerament florida. La pasta és compacte. En boca, gust intens làctic, amb un toc mantegós i amb un regust persistent i agradable.

5. Blau Avi Ton

Formatge blau de llet de cabra. De pasta blanca, escorça natural, elaborat al Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell). D’intensitat mitjana amb notes d’herba i de fong.

 

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Flor de neu, Camembert, Timbal de cabra, Puigpedrós, Rodó cendrat, Garrotxa, Serrat Berguedà, Belga amb mostassa, Pecorino Moliterno al tartufo, Blau de l’Avi Ton i Blau del Nét.
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

 

Pots trobar aquest producte i d’altres clicant aquí.