3 de maig de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció de maig

Aquest mes de maig, la selecció del mes porta quatre taules de formatges, dues de cada una d’aquestes:

TAULA DE FORMATGES FRANCESOS

  1. Brie cremier

Llet  pasteuritzada de vaca, elaborat a la Vall del Marne (Îlle-de-France, França). Formatge de pasta tova i amb una pell fina i de color blanc. D’aroma afruitat, a sotabosc i a nous. El gust resulta més suau i molt equilibrat.

2. Munster

Llet pasteuritzada de vaca, s’elabora a Alsàcia (França). De pasta tova i pell rentada. La seva textura resulta suau, es semi tou i de color groc fosc. Té un olor penetrant i intens però de gust és suau.

3. Morbier

Elaborat amb llet crua de vaca. Formatge amb DOP pròpia del Jura (Franche-Comté, França). Es caracteritza per la capa de carbó vegetal que separa el formatge en dues meitats.

4. Comté 7 mesos

De llet crua de vaca, amb DOP pròpia de la regió del Franche-Comté (França). De gust ric i variat, amb aromes florals i sabors a fruita a l’estiu i nous a l’hivern. D’una maduració mínima de 7 mesos.

5. Tomme de Savoia

Elaborat amb llet crua de vaca. De la regió histórica de Savoia (França). És ric i cremós, de pasta blanca i superficie blavosa.

  

TAULA DE FORMATGES CATALANS

  1. Briqueta

Formatge de llet pasteuritzada de cabra de Santa Eulàlia de Ronçanes (Vallès Oriental). Pasta tova amb la pell florida, cremós i amb un toc caprí molt suau.

  1. Roques Blanques

Elaborat amb llet crua de vaca, de Ger (La Cerdanya). Formatge de pasta semidura i pell florida amb matisos fongats grisos. Gustós i versàtil.

  1. Gris de Muntanya

De llet pasteuritzada de cabra, pasta semidura i cremosa. Gust delicadament intens amb aroma de fruits secs i herbes. Pell fongada que li aporta intensitat si s’ingereix. Elaborat al Vallès Oriental i afinat un temps als cups de Xerigots.

  1. Serrat semi: Formatge de llet crua d’ovella, de La Torre de L’Espanyol (Ribera d’Ebre). De pasta semicurada, en boca és tendre i molt gustós

 

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Brie cremier, Briqueta, Munster, Morbier, Roques Blanques, Gris de Muntanya, Comté, Serrat semi, Tomme de Savoie.
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

Podeu comprar la selecció a la nostra botiga on-line.