26 de febrer de 2021 Xerigots

Els formatges de la Selecció de Març

Aquests són els formatges de la Selecció del Mes de març

TAULA DE FORMATGES CATALANS

  • Blanc de sora

De llet pasteuritzada de cabra. Elaborat al Ripollès. Amb dos mesos de maduració, és cremós en boca, de gust suau i marcat toc caprí.

  • Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

  • Lligat de cabra

Llet crua de cabra, elaborat a Palau d’Anglesola (Lleida). Moldejat i premsat a mà, amb lligada de cotó.

  • Serrat

Elaborat amb llet crua d’ovella de la pròpia explotació ramadera situada a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). La seva llarga curació fa que sigui un formatge gustós i peculiar, de tall compacte.

  • Blau ceretà

Formatge blau singular elaborat a partir de llet crua de vaca de ramat propi de Ger (Cerdanya). Amb una curació mínima de 3 mesos, és de gust suau, molt làctic, i depenent del seu grau d’afinament, amb notes finals subtils de picant.

TAULA DE FORMATGES CLÀSSICS

  • Brie de Meaux

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

  • Maó curat

Llet cruda de vaca, amb pasta premsada no cuita. Té DOP, elaborat a Es Mercadal (Menorca). Té una maduració d’entre 5 i 10 mesos, que la fa a Menorca, i s’acaba d’afinar als cups de Xerigots. Gust intens i amb un punt picant.

  • Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Elaborat a Borredà (Berguedà). Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.

  • Curat d’ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

  • Stilton

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca. Formatge procedent del centre d’Anglaterra. La seva crosta és florida, la pasta pot ser de color blanc o taronja. En boca és suau, equilibrat i molt saborós.

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Blanc de sora, Brie de Meaux, Puigpedrós, Maó curat, Garrotxa, Lligat de cabra, Curat d’Ovella DO, Serrat, Stilton i Blau Ceretà.
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

Però, sobretot, deixa’t anar i emociona’t!

Gaudeix-los i comparteix! #xerigotsacasa