30 d'agost de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció del mes de setembre

La selecció de setembre que podeu comprar aquí, porta els següents formatges:

TAULA FORMATGES ATREVITS

 • 1. Camembert Normandia

Llet pasteuritzada de vaca DOP Camembert, elaborat a Normandia (França). D’escorça fina i florida amb fong càndida. A la part més tendra, la pasta és de color groc crema. Pasta tova i flexible i textura cremosa. Els aromes, de bona intensitat i persistents, són làctics i un tant afruitats.

2. Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

3. Carrat

Formatge de llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà). Escorça coberta de carbó natural i lleugerament fongat. De textura molt melosa al voltant de l’escorça i cap al centre la pasta es torna més compacta. En boca, és tou, untuós, amb un toc caprí persistent.

4. Cantal

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a l’Alvèrnia (França). Té una maduració superior als 6 mesos. El seu gust és persistent en boca amb aromes de mantega i crema, acompanyats de fragàncies vegetals.

5. Pecorino Moliterno al tartufo

Llet pasteuritzada d’ovella, elaborat a Sardenya (Itàlia). Una vegada és semi curat se li afegeixen vetes de tòfona negra juntament amb l’oli. El contrast entre els aromes i gustos làctics i els que proporcionen la pròpia trufa és molt acusat. És un formatge festiu, elegant i especial.

6. Blau del Nét

Formatge blau de llet crua d’ovella, elaborat al Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell, Lleida). Té una maduració de dos mesos i una textura lleugerament trencadissa. En boca és cremós molt gustós i d’intensitat moderada.

TAULA FORMATGES TRADICIONALS CAT

 1. Flor de Neu

De llet crua de vaca, elaborat a Ripoll (Ripollès). Madurant durant quatre setmanes. La seva aparença és com una flor. De pell i pasta blanca, es fon a la boca, amb un gust peculiar, poc salat i un toc làctic.

 

 1. Timbal de cabra

Llet pasteuritzada de cabra, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). De pell suau i delicada. En boca és molt cremós, amb un toc caprí molt elegant i tocs d’avellana i altres fruits secs.

 1. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà)  amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.

 1. Serrat

Elaborat amb llet crua d’ovella de la pròpia explotació ramadera situada a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). Tradicional formatge català d’ovella. La seva llarga curació fa que sigui un formatge gustós i peculiar, de tall compacte.

 1. Blau de l’Avi Ton

Formatge blau de llet crua de cabra. Elaborat a Palau d’Anglesola, Pla d’Urgell (Lleida). Textura cremosa, suau i untuosa. Té un caràcter equilibrat, intensitat moderada i gust a herba i fongs.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Flor de neu, Camembert, Timbal de cabra, Puigpedrós, Carrat, Cantal, Garrotxa, Serrat, Pecorino Moliterno tartufo, Blau de l’Avi Ton i Blau del Nét
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.