4 d'octubre de 2021 Xerigots

Els formatges de la selecció d’octubre

Aquests són els formatges de la selecció del mes d’octubre.                                                                              

TAULA FROMAGES ESPECIALITÉ

  1. Brie de Meaux Fermier

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

  1. Camembert de Normandia

Llet pasteuritzada de vaca DOP Camembert, elaborat a Normandia (França). D’escorça fina i florida amb fong càndida. Pasta tova i flexible i textura cremosa. Aroma intens i persistent.

  1. Comté 18 mesos

De llet crua de vaca, elaborat a la zona del Jura, regió del Franc-Comtat (França). Madurat durant 18 mesos, de roda gran, escorça de color beix que adquireix un major gruix i duresa amb la maduració. De pasta ferma i seca, color groc palla, adquireix cremositat en boca, i molt equilibrat i elegant.

  1. Ossau Iraty Fermier

Formatge de llet crua d’ovella, elaborat al País Basc francès, a la regió de Nova Aquitània (França). DOP Ossau-Iraty, és un tradicional formatge d’ovella amb una maduració mínima de 90 dies. L’escorça és treballada i amb aromes intensos a palla i a animal. Elegant, sofisticat i de gust excepcional.

  1. Roquefort extra

Formatge blau de llet d’ovella procedent de la regió de Causses del Aveyron (Occitània, França). De textura llisa i cremosa, amb una distribució del Penicilium roqueforti uniforme i amb bombolles. D’aroma a nous i panses. El seu gust és salat, complexe i amb un regust àcid.

 

TAULA FORMATGES ESPECIALITATS ESP

1. Afuega’l Pitu Blancu

Formatge de llet pasteuritzada de vaca frisona. DOP Afuega’l Pitu, d’Astúries. Formatge fresc de textura compacta i ferma, malgrat no estar premsat. Sec i lleugerament àcid en boca, cremós i bastant sec.

2. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà). Amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.

3. Payoyo

Elaborat amb llet crua de cabra, de la raça Payoya, que pasta a la Serra de Grazalema (Cadis). De pasta dura amb una maduració mínima de 105 dies. Tradicional formatge curat de cabra andalús. Intens aroma animal, a fusta i humitat. Gust caprí característic.

4. Marantona Curat

De llet crua d’ovella de la raça manxega, elaborat a La Solana de Ciudad Real (Castilla-La Mancha), aplicant el mètode tradicional. Formatge de pasta premsada madurat un mínim de 10 mesos. En boca és complex, pot ressaltar l’acidesa i el salat, però equilibrat en mantenir-lo en boca. Notareu tocs de fruits secs i d’oli d’oliva.

5. Picón Bejes Tresviso

Formatge blau de llet crua de vaca, cabra i ovella, amb DOP Bejes-Tresviso, de la comarca del Liébana, a la zona càntabra dels Picos de Europa. Madurat en coves naturals, de color d’ivori, i ulls verdosos i fongats. Lleuger toc salat i d’intensitat mitjana-alta.  Gust penetrant i persistent.

 

Alguns consells abans del seu consum:

  • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
  • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
  • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
  • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Brie de Meaux, Camembert, Afuega’l Pitu, Comté, Garrotxa, Payoyo, Ossau-Iraty, Marantona, Roquefort, Picón Bejes-Tresviso.
  • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

 

Però, sobretot, deixa’t anar

i emociona’t!

Gaudeix-los i comparteix!

#xerigotsacasa