30 de juliol de 2021 Xerigots

Els formatges del mes d’agost

Volem que t’emocionis i que, a més de degustar-los, sàpigues una mica més sobre cadascun d’aquests formatges. Recorda que darrere de cada un hi ha un paisatge, un territori i unes mans que l’han elaborat, volem que coneguis també la seva història amb aquests quatre detalls que t’expliquem de cadascun.

Com veuràs, tens dues seleccions de formatges, t’expliquem quins són i l’ordre ideal per degustar-los:

                                                                               

TAULA FORMATGES ALPS

 1. Bra Pastura

Formatge de llet crua de vaca, procedent de les zones més altes del Piemont (Itàlia). De pasta crua i premsada, amb una maduracío mínima de 45 dies en caves fresques i humides a més de 1.700m d’alçada. El seu interior és de groc palla, i de consistència ferma.  Molt aromàtic i làctic.

 1. Beaufort DOP

Formatge de llet crua de vaca, pasta cuita i premsada. Procedent de l’Alta Savoia (França). Maduració mínima 6 mesos. Pell de color groc i marró , pasta homogènia i ferma, amb fines estries. Molt aromàtic, intens, afruitat i amb un toc a nous.

 1. Friburgeois

Formatge de llet crua de vaca, elaborat a la zona de Friburg (Suïssa) i protegit per una DOP. Es tracta d’un formatge de pasta semi-dura premsada i no cuita. Té un sabor delicat i lleugerament àcid.

 1. Kitzstein Taler

De llet pasteuritzada de vaca. S’elabora a la població de Obervellach, situada als Alps austríacs. Formatge ecològic i sense lactosa que posseeix el certificat oficial de Bio-Àustria. Escorça natural i treballada. Aromes a humitat i a cova. En boca és saborós i d’intensitat moderada.

 1. Etivaz Alpage

Formatge de llet crua de vaca. Elaborat al cantó de Vaud (Suïssa). Formatge DOP de pasta dura, madurat mínim 5 mesos, amb un marcat sabor afruitat, amb un lleuger toc de nou. La seva pasta posseeix un color entre ivori i groc clar.

 

TAULA FORMATGES PIRINEU

 1. Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

 

 1. Madurat de vaca

Formatge fermier de llet crua de vaca, de la regió històrica del Béarn (Nova Aquitània, França). De pasta semicuita, d’escorça rentada i amb tocs fongats. De gustos herbacis i molt mantecós.

 

 1. Idiazábal fumat DOP

De llet crua d’ovella, de les races Latxa i Carranzana, elaborat a les contrades de Idiazábal (Guipúscoa). Tradicional formatge d’ovella elaborat a Euskadi i a Navarra. És un formatge gras amb una maduració mínima, premsat i no cuit. Gust intens, i aroma de fumat penetrant. De salinitat mitjana, amb un regust amb un toc picant.

 1. Blau ceretà

Formatge blau de llet crua de vaca. Produït a Ger (La Cerdanya). Mínim de 3 mesos de maduració. De pasta ferma i untuosa, color ocre-groguenc. En boca és làctic, cremós en retenir-lo. Depenent del seu grau d’afinament, puja la seva intensitat, aportant notes finals de picant.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Puigpedrós, Madurat de vaca, Bra Pastura, Beaufort DOP, Fribourgeois, Kitztein Taler, Etivaz Alpage, Idiazabal fumat DOP, Blau Ceretà.
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.