Selecció del mes de setembre (09) Xerigots 5 de setembre de 2022

Selecció del mes de setembre (09)

 

Fromages especialité

 
1. Brie de Meaux Fermier   

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

2. Camembert de Normandia

Llet pasteuritzada de vaca DOP Camembert, elaborat a Normandia (França). D’escorça fina i florida amb fong càndida. Pasta tova i flexible i textura cremosa. Aroma intens i persistent.

3. Comté 18 mesos

De llet crua de vaca, elaborat a la zona del Jura, regió del Franc-Comtat (França). Madurat durant 18 mesos, de roda gran, escorça de color beix que adquireix un major gruix i duresa amb la maduració. De pasta ferma i seca, color groc palla, adquireix cremositat en boca, i molt equilibrat i elegant.

4. Ossau Iraty Fermier

Formatge de llet crua d’ovella, elaborat al País Basc francès, a la regió de Nova Aquitània (França). DOP Ossau-Iraty, és un tradicional formatge d’ovella amb una maduració mínima de 90 dies. L’escorça és treballada i amb aromes intensos a palla i a animal. Elegant, sofisticat i de gust excepcional.

5. Roquefort extra

Formatge blau de llet d’ovella procedent de la regió de Causses del Aveyron (Occitània, França). De textura llisa i cremosa, amb una distribució del Penicilium roqueforti uniforme i amb bombolles. D’aroma a nous i panses. El seu gust és salat, complexa i amb un regust àcid.

Formatges especialitats ESP

1. Afuega’l Pitu Blancu

Formatge de llet pasteuritzada de vaca frisona. DOP Afuega’l Pitu, d’Astúries. Formatge fresc de textura compacta i ferma, malgrat no estar premsat. Sec i lleugerament àcid en boca, cremós i bastant sec.

2. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà). Amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic.

3. Payoyo

Elaborat amb llet crua de cabra, de la raça Payoya, que pasta a la Serra de Grazalema (Cadis). De pasta dura amb una maduració mínima de 105 dies. Tradicional formatge curat de cabra andalús. Intens aroma animal, a fusta i humitat. Gust caprí característic.

4. Marantona Curat

De llet crua d’ovella de la raça manxega, elaborat a La Solana de Ciudad Real (Castilla-La Mancha), aplicant el mètode tradicional. Formatge de pasta premsada madurat un mínim de 10 mesos. En boca és complex, pot ressaltar l’acidesa i el salat, però equilibrat en mantenir-lo en boca. Notareu tocs de fruits secs i d’oli d’oliva.

5. Picón Bejes Tresviso

Formatge blau de llet crua de vaca, cabra i ovella, amb DOP Bejes-Tresviso, de la comarca del Liébana, a la zona càntabra dels Picos de Europa. Madurat en coves naturals, de color d’ivori, i ulls verdosos i fongats. Lleuger toc salat i d’intensitat mitjana-alta.  Gust penetrant i persistent.

Alguns consells abans del seu consum:

    • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
    • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
    • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
    • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria:  Brie de Meaux, Camembert, Afuega’l Pitu, Comté, Garrotxa, Payoyo, Ossau-Iraty, Marantona, Roquefort, Picón Bejes-Tresviso.
    • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.

 

Xerigots