31 de maig de 2021 Xerigots

Formatges de la selecció de juny

Volem que t’emocionis i que, a més de degustar-los, sàpigues una mica més sobre cadascun d’aquests formatges. Recorda que darrere de cada un hi ha un paisatge, un territori i unes mans que l’han elaborat, volem que coneguis també la seva història amb aquests quatre detalls que t’expliquem de cadascun.

Com veuràs, tens dues seleccions de formatges, t’expliquem quins són i l’ordre ideal per degustar-los:

TAULA FORMATGES EUROPEUS

 1. Normanville

De llet crua de vaca, elaborat a la Normandia (França). Formatge de pasta tova i pell florida blanca. Intens aroma a ferments, sotabosc i bolets. En boca és equilibrat, cremós i molt saborós.

 1. Idiazábal DOP

De llet crua d’ovella latxa, raça tradicional de País Basc i Navarra, protegit per DOP Idiazábal. Formatge amb 2 mesos de maduració mínim i pasta premsada. El seu interior és blanc ivori o groc palla, segons la seva maduració. Aroma característic i intens de llet d’ovella, gust consistent, lleugerament dolç i un feble toc picant.

 1. Gouda Vell / Gouda Viejo

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a Holanda. Formatge amb una maduració mínima de 12 mesos, que li dóna una textura cruixent i trencadissa, però que un cop en boca, retorna la cremositat. Aroma afruitat i de color ataronjat, té un gust lleugerament dolç i molt persistent en retenir-lo en boca.

 1. Montagnolo

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, de Baviera (Alemanya). Un formatge molt cremós, tendint a mantecós, amb fines betes blaves de Penicilium roqueforti, que fa que sigui un formatge blau d’intensitat mitjana.

 

TAULA FORMATGES CLÀSSICS

 1. Brie Cremier

Llet pasteuritzada de vaca, elaborat a la Vall del Marne (Îlle-de-France, França). Formatge cremós de pasta tova, de color pàl·lid i cobert amb una capa de fong candida, de pasta suau i molt cremosa.  Afinat als nostres cups on evoluciona fins al seu millor punt de cremositat.

 1. Maó Semi

Elaborat amb llet crua de vaca, formatge amb DOP de Es Mercadal (Menorca). Pasta premsada no cuita, amb una maduració de 3 a 6 mesos en origen. D’aspecte sec i amb tendència a esmicolar-se. Gust equilibrat, retorna la cremositat en retenir-lo en boca.

 1. Madurat d’ovella Ossau Iraty

Formatge de llet crua d’ovella, elaborat al País Basc francès, a la regió de Nova Aquitània (França). DOP Ossau-Iraty, és un tradicional formatge d’ovella amb una maduració mínima de 90 dies. L’escorça és treballada i amb aromes intensos a palla i a animal. Molt gustós i equilibrat en boca.

 1. Gorgonzola cremós

Formatge blau de llet pasteuritzada de vaca, amb DOP elaborat al Piemont i la Llombardia (Itàlia). De pasta tova, fermenta durant 3 mesos, el seu color és blanc amb vetes blaves i escorça de color rosat.  Consistència suau, gust dolç i d’intensitat moderada.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria el següent: Brie cremier, Normanville, Maó Semi, Idiazábal, Madurat d’ovella Ossau Iraty, Gouda Vell, Montagnolo, i Gorgonzola Cremós.
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.