31 de març de 2022 Xerigots

La selecció del mes d’abril (núm. 33)

TAULA DE FORMATGES INTERNACIONALS

 1. Taleggio

De llet crua de vaca, elaborat a Bèrgam, Llombardia (Itàlia). Formatge de pasta tova amb pell rentada. El Taleggio és un dels formatges de pasta tova més antics. Desprèn una fragància herbàcia, suau però persistent, de fruites en fermentació, flors i bròquil.

 1. Reblochon

Formatge de llet crua de vaca, elaborat a la regió de l’Alta Savoia (França). Es tracta d’un formatge de textura consistent i flexible. La seva escorça és rentada, de color safrà i que li aporta una intensitat moderada tant en aroma com en gust. Equilibrat i elegant.

 1. Gouda Vell

Formatge de llet pasteuritzada de vaca, dels més típics dels Països Baixos. Submergit en salmorra, la seva escorça és dura pèro neta. Pasta curada i seca a la vista. Al retenir-lo en boca, tendeix a tornar-se cremós. Saborós, intens i sorprenent.

 1. Cheddar Vell

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a Anglaterra. És un formatge artesanal de pasta dura amb escorça natural. Pasta d’aspecte semielàstic, és molt gustós en boca degut a la seva maduració dins les coves, amb tocs terrossos i de nous.

 1. Curat Ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

 1. Blau Valdeon

Formatge blau elaborat amb llet de vaca i cabra del Vall d’Ardón (León). Escorça rugosa i irregular, de tons grisos foscos i amb petites taques vermelles i blaves. La pasta té una textura tova i de color groc pàl·lid. Intens i saborós.

 

TAULA DE FORMATGES ESPECIALITATS CAT

 1. Montreix

Formatge de llet crua de vaca, elaborat a Olost (Lluçanès). Pasta tova i pell florida blanca. En boca, a l’interior és cremós, amb toc dolç i suau. En combinació amb la pell, s’intensifica el toc amarg i el salat.

 1. Basalt

De llet crua de vaca, elaborat a Sant Esteve d’En Bas (Garrotxa). De pasta premsada semidura, amb escorça rentada amb cervesa artesana “imperial stout” de la Garrotxa. El rentat amb cervesa li confereix un color marronós a l’escorça i un aroma fresc i afruitat. En boca és làctic i amb regust a llevats i llúpol.

 1. Altejó

Llet crua de vaca frisona de ramat propi. Elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta cuita i maduració mínima de 6 mesos. Pell natural amb taques de fong i pronunciat aroma animal. L’interior té un color groc que pot evolucionar cap a tons marronosos.

 1. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà)  amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic

 1. Lligat d’ovella

Formatge de llet crua d’ovella. Produit a Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell). És un formatge modelat i premsat a mà amb lligada de cotó. Es un formatge de pasta color crema, amb petits ulls que en són característiques. En boca és molt saborós, recorda al cuir, i depenent del seu grau de maduració, pot picar lleugerament al final.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Montreix, Tallegio, Reblochon, Basalt, Altejó, Gouda Vell, Garrotxa, Cheddat Vell, Curat d’Ovella, Lligat d’ovella, Blau Valdeon
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm