3 de maig de 2022 Xerigots

La selecció del mes de maig (núm. 34)

TAULA DE FORMATGES ESPECIALITATS FRANÇA

 1. Brie de Meaux Fermier

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

 1. Tomme de cabra cendrat

Formatge de llet pasteuritzada de cabra. De la Vall del Loira (França). Pasta semitova, amb textura semblant a una mousse, pell cendrada que li pot aportar una mica d’intensitat en boca.

 

 1. Comté 18 mesos

De llet crua de vaca, elaborat a la zona del Jura, regió del Franc-Comtat (França). Madurat durant 18 mesos, de roda gran, escorça de color beix que adquireix un major gruix i duresa amb la maduració. De pasta ferma i seca, color groc palla, adquireix cremositat en boca, i molt equilibrat i elegant.

 1. Saint Nectaire

Formatge de llet crua de vaca, elaborat a l’Alvèrnia (França). Pasta premsada no cuita i crosta natural. Madurat en cova natural un mínim de 8 setmanes. Intens en aromes i molt gustós en boca.

 1. Cantal

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a l’Alvèrnia (França). Té una maduració superior als 6 mesos. El seu gust és persistent en boca amb aromes de mantega i crema, acompanyats de fragàncies vegetals.

 

TAULA DE FORMATGES ESPECIALITATS EUROPEUS

 1. Normanville

De llet crua de vaca, elaborat a la Normandia (França). Formatge de pasta tova i pell florida blanca. Intens aroma a ferments, sotabosc i bolets. En boca és equilibrat, cremós i molt saborós.

 1. Idiazábal DOP

De llet crua d’ovella latxa, raça tradicional de País Basc i Navarra, protegit per DOP Idiazábal. Formatge amb 2 mesos de maduració mínim i pasta premsada. El seu interior és blanc ivori o groc palla, segons la seva maduració. Aroma característic i intens de llet d’ovella, gust consistent, lleugerament dolç i un feble toc picant.

 1. Gouda Vell / Gouda Viejo

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a Holanda. Formatge amb una maduració mínima de 12 mesos, que li dóna una textura cruixent i trencadissa, però que un cop en boca, retorna la cremositat. Aroma afruitat i de color ataronjat, té un gust lleugerament dolç i molt persistent en retenir-lo en boca.

 1. Montagnolo

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, de Baviera (Alemanya). Un formatge molt cremós, tendint a mantecós, amb fines betes blaves de Penicilium roqueforti, que fa que sigui un formatge blau d’intensitat mitjana..

 

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Brie de Meaux Fermier, Normanville, Tomme de Cabra Cendrat, Comté 18 mesos, Gouda Vell, Idiazábal, Saint Nectaire, Cantal, Montagnolo

Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm