31 de maig de 2022 Xerigots

Selecció del mes 35 (juny)

TAULA DE FORMATGES CATALANS

 1. Blanc de Sora

Llet pasteuritzada de cabra, pasta tova i pell florida. Elaborat a Sora (Osona). Maduració mínima 28 dies. Forma rodona i plana. Textura suau, gust dolç i lleugerament àcid,  molt elegant i amb un toc de plantes aromàtiques.

 1. Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

 1. Lligat de cabra

Formatge de llet crua de cabra, produït Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell, Lleida). Modelat i premsat a mà amb lligada de cotó. En boca és intens làctic amb un final llarg i un punt lleugerament amarg.

 1. Serrat

Elaborat amb llet crua d’ovella de la pròpia explotació ramadera situada a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). Tradicional formatge català d’ovella. La seva llarga curació fa que sigui un formatge gustós i peculiar, de tall compacte.

 1. Blau Ceretà

Formatge blau de llet crua de vaca. Produït a Ger (La Cerdanya). Mínim de 3 mesos de maduració. De pasta ferma i untuosa, color ocre-groguenc. En boca és làctic, cremós en retenir-lo. Depenent del seu grau d’afinament, puja la seva intensitat, aportant notes finals de picant.

 

TAULA DE FORMATGES CLÀSSICS

 1. Brie de Meaux

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

 1. Maó Curat

Llet cruda de vaca, amb pasta premsada no cuita. Té DOP, elaborat a Es Mercadal (Menorca). Té una maduració d’entre 5 i 10 mesos, que la fa a Menorca, i s’acaba d’afinar als cups de Xerigots. Gust intens i amb un punt picant.

 1. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà)  amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic

 1. Curat d’Ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

 1. Stilton

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca. Del centre d’Anglaterra. La seva escorça és florida, la pasta pot ser de color blanc o taronja. D’intensitat moderada, afruitat i cremós en boca.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Blanc de Sora, Brie de Meaux, Puigpedrós, Maó Curat, Lligat de Cabra, Garrotxa, Curat d’Ovella DO, Serrat, Stilton i Blau Ceretà.
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.