23 de juny de 2022 Xerigots

Selecció del mes 36 (juliol 2022)

TAULA FORMATGES CAT

 1. Timbal de cabra

Llet pasteuritzada de cabra, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). De pell suau i delicada. En boca és molt cremós, amb un toc caprí molt elegant i tocs d’avellana i altres fruits secs.

 1. Madurat de vaca amb cervesa

Elaborat amb llet ecològica pasteuritzada de vaca, a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Formatge madurat, i amb pell rentada amb cervesa artesana. Regust a llúpul i elegant en boca. Conté gluten.

 1. Olost amb ratafia

Llet crua de vaca, elaborat a Olost (Lluçanès, Barcelona). Escorça rentada amb ratafia, que li aporta un toc aromàtic intens. De pasta semidura, és cremós en boca i la ratafia li dóna un gust dolcenc, afruitat i d’herbes.

 1. Serrat

Elaborat amb llet crua d’ovella de la pròpia explotació ramadera situada a la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre). Tradicional formatge català d’ovella. La seva llarga curació fa que sigui un formatge gustós i peculiar, de tall compacte.

 1. Blau cremós de cabra

Formatge blau de llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). Formatge semitou, gust caprí i moderadament intens,  equilibrat i cremós en boca.

 

TAULA FORMATGES DENOMINACIÓ D’ORIGEN

 1. Maó Semi

Elaborat amb llet crua de vaca, formatge amb DOP de Es Mercadal (Menorca). Pasta premsada no cuita, amb una maduració de 3 a 6 mesos en origen. D’aspecte sec i amb tendència a esmicolar-se. Gust equilibrat, retorna la cremositat en retenir-lo en boca.

 1. Payoyo

De llet crua de cabra, de la raça Payoya, de la Serra de Grazalema (Cadis). Pasta dura amb una maduració mínima de 105 dies. Intens aroma animal, a fusta i humitat. Gust caprí característic.

 1. Idiazábal fumat DOP

De llet crua d’ovella, de les races Latxa i Carranzana, elaborat a les contrades de Idiazábal (Guipúscoa). Tradicional formatge d’ovella elaborat a Euskadi i a Navarra. És un formatge gras amb una maduració mínima, premsat i no cuit. Gust intens, i aroma de fumat penetrant. De salinitat mitjana, amb un regust amb un toc picant.

 1. Curat Ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

 1. Cabrales

Elaborat artesanalment amb llet crua de cabra (i proporcions variables de vaca i ovella) de ramats alimentats a les muntanyes  del vessant asturià dels Picos d’Europa. Una vegada elaborat el formatge, passa a coves naturals de la muntanya per a la seva maduració, entre dos i quatre mesos. Intens, picant i que no deixa indiferent a ningú.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Timbal de cabra, Maó semi, Madurat de vaca amb cervesa, Olost amb ratafia, Payoyo, Serrat, Idiazábal, Curat Ovella, Blau cremós cabra i Cabrales.
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm