31 de gener de 2022 Xerigots

Selecció del mes de febrer (núm. 31)

TAULA FORMATGES ALPS

 1. Bra Pastura

Formatge de llet crua de vaca, procedent de les zones més altes del Piemont (Itàlia). De pasta crua i premsada, amb una maduracío mínima de 45 dies en caves fresques i humides a més de 1.700m d’alçada. El seu interior és de groc palla, i de consistència ferma.  Molt aromàtic i làctic.

 1. Beaufort DOP

Formatge de llet crua de vaca, pasta cuita i premsada. Procedent de l’Alta Savoia (França). Maduració mínima 6 mesos. Pell de color groc i marró , pasta homogènia i ferma, amb fines estries. Molt aromàtic, intens, afruitat i amb un toc a nous.

 

 1. Friburgeois

Formatge de llet crua de vaca, elaborat a la zona de Friburg (Suïssa) i protegit per una DOP. Es tracta d’un formatge de pasta semi-dura premsada i no cuita. Té un sabor delicat i lleugerament àcid.

 

 1. Kitzstein Taler

De llet pasteuritzada de vaca. S’elabora a la població de Obervellach, situada als Alps austríacs. Formatge ecològic i sense lactosa que posseeix el certificat oficial de Bio-Àustria. Escorça natural i treballada. Aromes a humitat i a cova. En boca és saborós i d’intensitat moderada.

 

 1. Etivaz Alpage

Formatge de llet crua de vaca. Elaborat al cantó de Vaud (Suïssa). Formatge DOP de pasta dura, madurat mínim 5 mesos, amb un marcat sabor afruitat, amb un lleuger toc de nou. La seva pasta posseeix un color entre ivori i groc clar.

 

TAULA FORMATGES PIRINEUS

 1. Puigpedrós

Llet crua de vaca de ramat propi, elaborat a Ger (Cerdanya). Pasta semitova i pell rentada, que li atorga una coloració característica, intensificant el seu aroma i el seu gust.

 1. Madurat de vaca

Formatge fermier de llet crua de vaca, de la regió històrica del Béarn (Nova Aquitània, França). De pasta semicuita, d’escorça rentada i amb tocs fongats. De gustos herbacis i molt mantecós.

 

 

 1. Idiazábal fumat DOP

De llet crua d’ovella, de les races Latxa i Carranzana, elaborat a les contrades de Idiazábal (Guipúscoa). Tradicional formatge d’ovella elaborat a Euskadi i a Navarra. És un formatge gras amb una maduració mínima, premsat i no cuit. Gust intens, i aroma de fumat penetrant. De salinitat mitjana, amb un regust amb un toc picant.

 1. Blau ceretà

Formatge blau de llet crua de vaca. Produït a Ger (La Cerdanya). Mínim de 3 mesos de maduració. De pasta ferma i untuosa, color ocre-groguenc. En boca és làctic, cremós en retenir-lo. Depenent del seu grau d’afinament, puja la seva intensitat, aportant notes finals de picant.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Bra Pastura, Puigpedrós, Madurat de vaca, Beaufort, Friburgeois, Idiazábal, Kitzstein Taler, Etivaz y Blau Ceretà.
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.