29 de desembre de 2021 Xerigots

Selecció del mes de gener (núm. 30)

TAULA FORMATGES CLÀSSICS

 1. Brie de Meaux

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

 1. Maó Curat

Llet cruda de vaca, amb pasta premsada no cuita. Té DOP, elaborat a Es Mercadal (Menorca). Té una maduració d’entre 5 i 10 mesos, que la fa a Menorca, i s’acaba d’afinar als cups de Xerigots. Gust intens i amb un punt picant.

 1. Garrotxa

Llet pasteuritzada de cabra, elaborat a Borredà (Berguedà)  amb escorça florida natural de tonalitats grises i blavoses. Textura cremosa i suau, en boca el gust és equilibrat i natural, lleugerament salat i amb notes de mantega i àcid làctic

 

 1. Curat d’Ovella DO

Llet crua d’ovella amb una curació mínima de 6 mesos, produït a La Solana de Ciudad Real (Castella-La Manxa). Molt saborós i de tall compacte.

 1. Stilton

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca. Del centre d’Anglaterra. La seva escorça és florida, la pasta pot ser de color blanc o taronja. D’intensitat moderada, afruitat i cremós en boca.

 

TAULA FORMATGES EUROPEUS E

 1. Normanville

De llet crua de vaca, elaborat a la Normandia (França). Formatge de pasta tova i pell florida blanca. Intens aroma a ferments, sotabosc i bolets. En boca és equilibrat, cremós i molt saborós.

 

 1. Idiazábal DOP

De llet crua d’ovella latxa, raça tradicional de País Basc i Navarra, protegit per DOP Idiazábal. Formatge amb 2 mesos de maduració mínim i pasta premsada. El seu interior és blanc ivori o groc palla, segons la seva maduració. Aroma característic i intens de llet d’ovella, gust consistent, lleugerament dolç i un feble toc picant.

 1. Gouda Vell

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a Holanda. Formatge amb una maduració mínima de 12 mesos, que li dóna una textura cruixent i trencadissa, però que un cop en boca, retorna la cremositat. Aroma afruitat i de color ataronjat, té un gust lleugerament dolç i molt persistent en retenir-lo en boca.

 1. Montagnolo

Formatge blau elaborat amb llet pasteuritzada de vaca, de Baviera (Alemanya). Un formatge molt cremós, tendint a mantecós, amb fines betes blaves de Penicilium roqueforti, que fa que sigui un formatge blau d’intensitat mitjana.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Brie de Meaux, Normanville, Idiazábal, Maó Curat, Gouda Vell, Garrotxa, Curat d’Ovella DO, Montagnolo i Stilton.

Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm.