1 de març de 2022 Xerigots

Selecció del mes de març (núm. 32)

TAULA DE FORMATGES DIVERTITS

 1. Brie de Meaux Fermier

Formatge fermier elaborat amb llet crua de vaca, de Vall del Marne (Îlle-de-France, França). De pasta tova amb una pell blanca característica. A Xerigots l’afinem 21 dies fins al seu millor punt de cremositat i guanya en intensitat tant en aroma com en gust, degut a l’evolució de l’escorça.

 1. Cabra cendrada

Llet crua de cabra, elaborat a la Vernelle (Centre-Vall del Loire, França). Pasta tova i molt cremosa. D’escorça coberta amb cendra de carbó vegetal, és suau i làctic a l’inici, però guanya intensitat a mida que evoluciona.

 1. Xiroi

De llet crua de vaca, elaborat a Sant Esteve d’En Bas (Garrotxa). Formatge de pasta premsada i semitova amb la pell rentada, que li confereix un color ataronjat característic. D’aroma persistent, en boca és suau i equilibrat i amb un retrogust sorprenent.

 1. Matalobos

De llet crua d’ovella, elaborat al Valle de Ardón (León). La pasta s’ha barrejat amb cervesa artesana IPA de la zona. És un formatge rústic, d’escorça florida però neta, que madura de forma natural durant un mínim de 3 mesos. En boca és sec, saborós i amb notes de llúpol i fruits secs.

 1. Blau d’ovella

Formatge blau de llet crua d’ovella, elaborat a San Javier (Regió de Múrcia). D’escorça enganxifosa, i pasta amb taques de color blau-verdós degut a l’evolució del Penicilium roqueforti. D’aroma intens, en boca és làctic amb notes de llana i fruits secs. A Xerigots li hem fet guanyar cremositat i intensitat.

 

TAULA DE FORMATGES ESPECIALITATS EU

 1. Brie Cremier

Llet pasteuritzada de vaca, elaborat a Vall del Marne (Îlle-de-France, França). Formatge cremós de pasta tova, de color pàl·lid i cobert amb una capa de fong candida, de pasta suau i molt cremosa.  Afinat als nostres cups on evoluciona fins al seu millor punt de cremositat.

 1. Afuega’l Pitu Blancu

Formatge de llet pasteuritzada de vaca frisona. DOP Afuega’l Pitu, d’Astúries. Formatge fresc de textura compacta i ferma, malgrat no estar premsat. Sec i lleugerament àcid en boca, cremós i bastant sec. D’aroma suau, característic i que augmenta amb la maduració.

 1. Bra Pastura

De llet crua de vaca, elaborat al Piemont (Itàlia). De pasta premsada, amb una maduracío mínima de 45 dies en caves fresques i humides a més de 1.700m d’alçada. Molt aromàtic i làctic.

 1. Cantal

De llet pasteuritzada de vaca, elaborat a l’Alvèrnia (França). Té una maduració superior als 6 mesos. El seu gust és persistent en boca amb aromes de mantega i crema, acompanyats de fragàncies vegetals.

 1. Shropshire

Formatge blau de llet pasteuritzada de vaca, elaborat al centre d’Anglaterra. De color ataronjat degut a l’aportació del colorant natural anomenat axiota. Equilibrat, amb tocs dolcencs i amb una amargor variable depenent del seu temps d’afinament.

 

Alguns consells abans del seu consum:

 • Treu els formatges del seu embalatge mínim una hora abans del seu consum. Cal que estiguin a temperatura ambient per a poder-ne gaudir al màxim
 • A l’hora de tastar-los, intenta degustar els formatges del més suau al més fort (segueix l’ordre del llistat).
 • Per acompanyar aquests formatges, un vi blanc amb cos o un escumós. Si no, també pots optar per un vi blanc jove amb acidesa pels primers formatges i els més curats, amb un vi negre. Si vols arriscar-te, els blaus amb un vi dolç.
 • Si vols fer el tast de les dues seleccions a l’hora, l’ordre recomanat seria: Brie Cremier, Brie de Meaux Fermier, Afuega’l Pitu Blancu, Cabra cendrada, Xiroi, Bra Pastura, Matalobos, Cantal, Shropshire i Blau d’ovella
 • Acompanya els formatges amb pa, bastonets de pa, torrades, etc. També pots fer-ho amb fruits secs o fruites com poma o raïm