Avui ens hem proposat donar-vos alguns consells a l’hora de preparar una bona taula de formatges, ja sigui per si teniu convidats a casa, per si en voleu gaudir amb la família o si voleu quedar d’allò més bé quan us convidin portant un bon assortit de formatges!
Quants? A l’hora de fer una taula de formatges, nosaltres sempre n’hi posem 5 o 6, és una bona mida perquè tothom els tasti tots, en tinguem una bona diversitat, i així poder valorar els matisos de cada formatge.
De quins tipus? Cal que hi hagi formatges diferents; així, n’hi posarem de llet de vaca, d’ovella i de cabra. A l’hora d’escollir-los també tindrem en compte el tipus d’elaboració i maduració: de pasta tova, premsada, quallada, làctica , de pell rentada, curat, blau, etc. Sempre us recomanem tastar-los començant pels més suaus, sinó uns gustos més forts no ens deixaran gaudir dels gustos de la resta.
Quantitat? Si el sopar (o el dinar!) es basa en formatges, cal comptar uns 120 – 150 grams per persona (depèn de com de menjadors sigueu!). Si és només per fer un petit tast n’hi haurà prou amb un 60 o 80 grams.
Com el servim? És important treure de la nevera els formatges una estona abans de seure a taula. De fet, us recomanem un parell d’hores abans ben bé. Si aneu tard, els podeu tallar en cunyes o daus i col·locar-los en un plat o una pissarra una mica escalfada. Sobretot no badeu amb aquells formatges cremosos als quals el fred endureix la textura. Si la idea és fer un tastet de formatges, el podem servir tallat, però si l’àpat se centra en formatge és molt millor posar les peces senceres a taula (o dividides a grans porcions si som molts) i un ganivet adequat per a cada un. En el cas dels formatges cremosos i untables, aquests sí que és millor que sempre els talli cada ú al moment de menjar-los.
I amb què l’acompanyem? Els millors amics d’una taula de formatges són un bon vi i unes torradetes de diferents gustos i textures. També podem posar a taula uns fruits secs, que acompanyen molt bé els formatges curats, o fruites, també dolces, com raïm o poma que amb la seva acidesa ens netegen el paladar entre un i altre formatge i ens facilitaran la digestió!
I amb això i una bona companyia, teniu un sopar ben rodó!
Us recordem que a la nostra botiga on-line teniu seleccions de formatge ideals per una bona taula de formatges amb amics.