Som afinadors, transformem el formatge Xerigots 11 de febrer de 2016

Som afinadors, transformem el formatge

Notícies

Xerigots fa un pas mes. Teníem ganes d’explicar-vos que, des d’ara mateix, Xerigots som més que botigues de vins i formatges, som afinadors. Carregats d’entusiasme i il·lusió, i amb la passió que des del primer dia hem posat al món dels formatges, l’aventura Xerigots avança.

Afinadors? Qui són els afinadors?

L’elaboració del formatge té tres grans protagonistes: el ramader, el formatger i l’afinador.

El ramader és el responsable de la qualitat de la llet i del benestar de l’animal. El formatger és l’encarregat d’escollir la llet amb la qualitat i les característiques idònies per elaborar el formatge desitjat i, òbviament, elaborar-lo. I l’afinador? L’afinador és qui seleccionant els millors formatgers i formatges i transforma cada formatge dotant-lo d’aromes, sabors i textures fins a determinar la maduresa òptima del producte. En definitiva, l’afinador finalitza el formatge.

El procés d’afinar el poden dur a terme els mateixos elaboradors o els afinadors. Aquest és un ofici de llarga tradició a França, i trobem també grans afinadors a Itàlia, Suïssa i Anglaterra, però a l’estat espanyol és un ofici gairebé desconegut i puntual en zones molt localitzades com Gran Canària, Menorca o Extremadura.

Formatges madurats en cups

El nou Obrador de Xerigots està ubicat al barri del Molí d’en Rovira de Vilafranca del Penedès en un antic celler. L’espai ens dóna l’oportunitat d’afinar els formatges en un espai immillorable: cups de ceràmica sota terra on antigament hi fermentava i s’hi guardava el vi.

Després de mesos de feina per adaptar l’espai, aquesta setmana hem començat les primeres proves posant formatges als cups per comprovar-ne els primers efectes controlant la humitat i la temperatura.

 

Xerigots