Ahir vam fer una roda de premsa als mitjans locals. No en fem massa sovint (la darrera va ser fa quatre anys), però ens venia molt de gust explicar algunes de les novetats de Xerigots, així com les darreres inversions i xifres de visitants.
Us deixem aquí el que vam explicar:
Xerigots rep 3500 visitants l’any 2024 i es consolida com l’espai de referència del formatge a Catalunya
L’any 2024, Xerigots va rebre 3.500 visitants, dels quals 500 eren professionals de l’hostaleria. El 70% dels assistents van venir de fora de la vegueria Penedès i un 20% van pernoctar a Vilafranca o en altres punts del territori, reforçant així el paper de Xerigots com a reclam turístic i generador de dinamisme a la ciutat i al Penedès. La previsió per al 2025 és arribar als 5.200 visitants, amb un creixement notable tant en públic general com en professionals del sector.
Amb aquestes dades, Xerigots es consolida com un dels únics espais a Catalunya i a l’Estat espanyol que ofereix una experiència immersiva al voltant de la cultura del formatge, esdevenint un centre de referència al sud d’Europa. Alhora juga un paper clau en la distribució de formatges a restaurants de Catalunya. Amb un servei especialitzat d’afinat, tallat, envasat i entrega en 24/48 hores, l’empresa s’ha posicionat com un proveïdor essencial per a molts establiments gastronòmics que busquen productes artesans i d’alta qualitat.
Ubicats en un antic magatzem històric del carrer Comerç de Vilafranca del Penedès, Xerigots no només difon la cultura del formatge, sinó que també contribueix a explicar la història i el passat exportador de la vila i del Penedès. L’espai ofereix una àmplia varietat d’activitats i experiències que tenen lloc els dimecres, dijous, divendres i dissabtes, sempre amb reserva prèvia a través de la seva pàgina web per a client final; i els dilluns i dimarts per a professionals de l’hostaleria.
Un projecte d’expansió per seguir creixent
El 2014 va iniciar el projecte d’expansió de Xerigots, amb l’adequació d’una antiga nau del carrer Comerç per convertir-la en un centre d’afinat i distribució de formatges. La segona fase va tenir lloc entre el 2023 i 2024, amb una inversió de 200.000 euros, que va servir per ampliar les zones de fred i les sales de treball, així com millorar la sala de tast. Per continuar amb aquest creixement, Xerigots preveu executar la tercera fase de la inversió, prevista de 200.000 euros, per crear una nova zona de tast i botiga, millorant així l’experiència dels visitants i oferint un espai encara més complet per a la descoberta del formatge. Aquesta ampliació està pendent de l’aprovació urbanística de la zona.
Compromís amb la solidaritat
L’any 2024, Xerigots també va destacar pel seu compromís solidari amb la donació de 8.000 euros en formatge al Rebost Solidari de Vilafranca. Aquesta donació va ser possible gràcies a la venda dels 350 calendaris d’advent solidaris, per cada unitat venuda, Xerigots va destinar un quilogram de formatge artesanal per ajudar famílies en situació de vulnerabilitat.
Un espai per gaudir de la cultura del formatge
La seva oferta d’activitats i tastos permet als visitants descobrir un patrimoni gastronòmic excepcional, endinsar-se en un món fascinant com és el del formatge i fer-ho en un espai emblemàtic de la ciutat i amb vins elaborats al país. Aquest 2024 també han posat en marxa el pòdcast ‘Més formatge que pa’ amb entrevistes i consells sobre el consum i la producció de formatge i tenen un canal de receptes en formatge a You Tube per facilitar que els restauradors cuinin amb formatge als seus establiments.